Korte samenvatting: Daphne Jongeneel en Linda Melman van Zorggroep Amsterdam Oost vertelden over waar ZGAO voor staat en wat je kunt verwachten tijdens en na een revalidatie. Ze noemden het belang van een goede voorbereiding, samenwerking en het betrekken van je netwerk.
Buurtbewoner Brigitte Borger deelde haar persoonlijke verhaal over haar revalidatie na een heupoperatie en gaf waardevolle en praktische tips uit eigen ervaring. Rineke van Daalen vertelde over de vrijwillige burenhulp die binnen Stadsdorp Wetering+ hand- en spandiensten verleent op gebieden waar professionele hulp en eigen netwerk niet in voorzien.
Verslag Samen Leren Bijeenkomst, 21 mei 2025
Thema: Revalidatie
Locatie: Swift Amsterdam
Opening en inleiding
Ada opende de bijeenkomst en heette alle deelnemers en sprekers van harte welkom. Ze introduceerde het thema van deze bijeenkomst: revalidatie. Aansluitend gaf ze het woord aan Daphne Jongeneel, directeur van Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), en Linda Melman, teammanager bij ZGAO.
Het doel van de bijeenkomst was om informatie te delen, vragen te beantwoorden en vooral om inzicht te geven in wat revalidatie inhoudt. Maar ook hoe je je hierop kunt voorbereiden en welke rol je omgeving daarbij kan spelen.
Wat is ZGAO?
Daphne en Linda vertelden over waar ZGAO voor staat. ZGAO is een zorggroep in Amsterdam Oost die onder andere wijkzorg, verpleegzorg, lang leven thuisflats, dagbesteding en revalidatie biedt. Binnen de revalidatie wordt gewerkt met een multidisciplinair team dat samenwerkt aan een goede en veilige terugkeer naar huis. Dat team bestaat onder andere uit:
• specialist ouderengeneeskunde
• fysiotherapeut
• ergotherapeut
• psycholoog
• maatschappelijk werker
• verpleegkundigen
Wat gebeurt er tijdens de revalidatie?
Linda en Daphne deelden dat na afloop van een operatie eerst wordt gekeken wat iemand zelfstandig nog kan, vervolgens welke ondersteuning vanuit de familie en ander netwerk mogelijk is en pas daarna welke professionele zorg er nog nodig is. Dit vraagt om voorbereiding. Denk aan het regelen van hulpmiddelen, woningaanpassingen en het betrekken van je netwerk die je kunnen ondersteunen. Linda benadrukte hoe belangrijk het is om vooruit te denken. Vaak wordt pas na een val of operatie duidelijk wat er nodig is, zoals bijvoorbeeld een traplift. De aanvraag hiervan duurt gemiddeld drie maanden.
Als dit niet op tijd geregeld is kan het betekenen dat iemand langer in een revalidatiecentrum moet blijven.
Kortom: wacht niet tot er iets gebeurt maar bereid je voor. Als je nu al slecht ter been bent vraag dan tijdig ondersteuning aan bij de Wmo-afdeling van de gemeente en bespreek je situatie.
Het belang van je netwerk
Bij ZGAO worden familie en naasten betrokken via familiegesprekken. Hierin worden duidelijke afspraken gemaakt over de ondersteuning na opname. Zijn er geen mantelzorgers of directe familie dan wordt er gekeken naar een breder netwerk of naar ondersteuning vanuit thuiszorgorganisaties of vrijwilligers.
Een van de deelnemers, Welmoed, die zelf ervaring heeft met revalidatie, vulde dit aan met een persoonlijke boodschap. Ze gaf aan hoe belangrijk het is om je eigen weg te vinden in het proces maar dat die weg er altijd is. Je staat er niet alleen voor, er is hulp en je wordt ondersteund.
Ervaringsverhaal van buurtbewoner Brigitte Borger
Brigitte Borger deelde haar ervaring met revalidatie na een heupoperatie die zij 10 weken geleden onderging. Ze vertelde openhartig over de angst voorafgaand aan de operatie, hoe ze zich voorbereidde en welke praktische stappen ze nam.
Een belangrijke tip die zij meegaf: als je een geplande operatie ingaat, vertel het dan aan je directe omgeving zoals je buren, de kapper of vrienden. Mensen zullen uit zichzelf hulp aanbieden en misschien tips voor je hebben.
Brigitte ging voorafgaand aan haar operatie al oefenen in de oefenzaal van haar fysiopraktijk met het lopen op krukken. Ook vroeg ze advies bij hulpmiddelenwinkels zoals Firma Vos en Medipoint door te vragen: wat raadt u aan als ik een heupoperatie krijg?
Daarnaast deelde ze enkele hulpmiddelen en tips uit haar netwerk:
• een grijper (om iets van de grond te pakken)
• een sokkenaantrekker (ook geschikt voor ondergoed, tip van een goede vriendin)
• pillendoosjes voor medicatie en pijnstilling
• fietshandschoenen (tegen zere handen van het krukkenlopen)
Haar belangrijkste boodschap: je hoofd wil vaak sneller dan je lichaam. Geef je daaraan over. Revalideren kost tijd maar het komt goed.
Buurtinitiatieven bij revalidatie
Als afsluiting vertelde Rineke van Daalen over de vrijwillige burenhulp die binnen Stadsdorp Wetering+ hand- en spandiensten verleent.
Zij vertelde hoe buurtgenoten kunnen bijspringen na een ziekenhuisopname of revalidatie op gebieden waar de professionele hulp en het eigen netwerk niet in voorzien.
Denk aan:
• een boodschap doen
• helpen met de was
• kleine huishoudelijke klussen
Ze deelde ook een praktijkvoorbeeld: een buurtgenoot werd na een val weer thuisgebracht in haar huis met drie trappen. De hand- en spandiensten hielpen haar met kleine, maar noodzakelijke taken die de professionele zorg niet kan bieden zoals boodschappen doen.
Een andere deelnemer, Elsa Smit uit Stadsdorp Centrum Oost, vertelde dat ook zij naast professionele zorg extra ondersteuning nodig had. Ze organiseerde dat zelf met behulp van één van de buurtapps.
Rondvraag
Tijdens de rondvraag werd onder andere gevraagd hoe het zit met verzekeringen en toegang tot revalidatiecentra.
Daphne legde uit dat ZGAO jaarlijks contracten afsluit met zowel grote als kleine zorgverzekeraars. Omdat zij vinden dat iedereen toegang moet krijgen. Toch zijn er ook andere factoren die een rol spelen:
• revalidatiecentra kunnen vol zijn.
• er gelden volumeplafonds: instellingen mogen maar een bepaald aantal
behandelingen per jaar uitvoeren. Als dat plafond bijna bereikt is kan er tijdelijk een opnamestop gelden. Informeer bij je eigen zorgverzekeraar met welke instellingen zij een contract hebben en wat er wordt vergoed. Bij kleinere verzekeraars zijn er soms minder opties beschikbaar en het is slim om hier vooraf al inzicht in te hebben. Bespreek ook tijdig je situatie, bijvoorbeeld als je
weet dat je binnenkort een operatie krijgt. Dan weet je waar je aan toe bent.
Afsluiting
De bijeenkomst gaf een helder beeld van revalidatie bij ZGAO: van opname tot terugkeer naar huis. De combinatie van professionele uitleg, praktijkervaring en persoonlijke verhalen maakte het onderwerp herkenbaar en toegankelijk.
Revalidatie is niet alleen een medisch proces maar vooral ook een gezamenlijk traject van zorg, voorbereiding en ondersteuning. De samenwerking tussen zorgorganisaties, buurtorganisaties, stadsdorpen en vrijwilligers is daarbij van groot belang. We weten vaak nog niet goed welke hulp er beschikbaar is of welke hulpvragen er liggen. Deze Samen Leren bijeenkomsten zijn er om met elkaar in verbinding te blijven, ervaringen te delen en elkaar te versterken. Zo houden we elkaar op de hoogte en zorgen we dat niemand er alleen voor staat.