De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken geweest die steeds weer de vinger op de zere plek leggen. Nu is het de RABO bank in een nieuw onderzoek, dat alles weer eens goed samenvat.
Wat zegt de RABO bank? Hier de samenvatting van de conclusies:
Veel ouderen zijn honkvast; dat is ook al jaren zo en is nooit veranderd. Ook als men ‘ongeschikt’ woont, wil slechts een kwart verhuizen.
Onder ouderen die wél willen verhuizen, trekt de belangstelling voor ‘ouderenwoningen’ wat aan. De potentiële vraag naar ouderenwoningen bedraagt een kwartmiljoen: 250.000 w0ningen! Vertaalt naar Amsterdamse verhoudingen is dat ongeveer 12.500.
Het tekort aan geschikt woningaanbod in de gewenste ﴾=vaak huidige!﴿ buurt is een belangrijke reden waarom verhuisgeneigde senioren nog niet zijn verhuisd.
Om problematische woonsituaties te voorkomen, is het nodig om preventieve aanpassingen in woningen te stimuleren en een impuls te geven aan de bouw van ouderenwoningen op de juiste plekken (redactie: voorzover dat mogelijk is, zoals de Amsterdamse situatie aantoont. aanpassen is dan de enige optie)
Hiermee zijn niet alleen ouderen geholpen maar ook jongere huishoudens omdat het de doorstroomopgang helpt. Let wel: dit argument is in de politieke en ambtelijke arena een nog belangrijker argument dan de ongemakkelijke constatering dat ouderen niet geschikt wonen.
De conclusies gelden in nog sterkere mate voor de vergrijsde wijken van Amsterdam, zoals 1018. Daar is weinig plaats om nieuwe woningen te realiseren, uitbreidingen lijken vooral mogelijke in de wijken aan de randen van de stad : Noord, Zuidoost, IJburg, Nieuws West en op langere termijn: Havenstad. Daarheen verhuis je niet zo snel als je in het Centrum woont. Centrumbewoners verlaten de stad dan vaak helemaal, hun sociale netwerken achter zich latend.
Amsterdam is jarig, en dat viert H’ART Museum met een cadeau aan de stad:
de gloednieuwe tentoonstelling Happy Birthday Amsterdam.