Na jaren van verbouwingen aan de Plantage Middenlaan naderen langzaam hun einde. Aan beide kanten van de straat wordt nu nog druk gewerkt aan wat het Nationaal Holocaustmuseum gaat worden, een miljoenenproject dat een jarenlange aanloop kende. AT5 volgt het tot aan de opening van het museum, begin 2024. kijkje binnen de muren van de voormalige Hervormde Kweekschool.
"Als er één plek moet zijn waar het over de jodenvervolging in het hele land gaat, dan is dat toch wel de hoofdstad", zegt Annemiek Gringold. Ze is namens het Joods Cultureel Kwartier projectleider van het grootschalige project. "En als je dan naar de hoofdstad kijkt, dan is deze straat, deze plek, met de Hollandsche Schouwburg en deze plek van redding, misschien wel het meest beladen."De Hollandsche Schouwburg is de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog tienduizenden joden gevangen werden gehouden, voordat ze werden gedeporteerd. Na de oorlog werd het een herdenkingsplek en die functie behoudt het gebouw als het vanaf begin 2024 weer opengaat als onderdeel van het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum. Het andere deel van dat museum opent dan aan de andere kant van de straat, in het gebouw van de voormalige Hervormde Kweekschool.
"Hier lopen we door de nieuwe tijdelijke tentoonstellingszaal", zegt Gringold terwijl ze door het gebouw loopt, waar nu nog druk wordt gewerkt. "En ik zie dat onze olijfboom wordt geplant in de binnentuin. In de tuin komt een kunstwerk dat aan het museum wordt aangeboden namens vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap. Een kunstwerk om dank te zeggen aan de redders van joods leven tijdens de Shoa."
Toen het in de Hollandsche Schouwburg te druk werd, werden veel joodse kinderen onder de twaalf jaar overgebracht naar de crèche, naast de kweekschool. Een muur scheidde de twee gebouwen van elkaar. De crèche is inmiddels weg, maar de muur staat er nog. "Dit is eigenlijk de reden dat het museum op deze plek staat", vertelt Gringold terwijl ze naar de binnenplaats met de muur kijkt, die de Henriëtte Pimenteltuin gaat heten (naar de directrice van de crèche die het leven van honderden Joodse kinderen redde). "Sommige kinderen hadden de kans om eroverheen getild te worden. Als je het heel scherp stelt, dan is deze plek het verschil tussen dood en leven. De kinderen die aan deze kant uitkwamen zijn naar buiten gesmokkeld, via de route die we net liepen. Ze zijn eigenlijk een tweede keer in het leven gestapt."
"Dat toont ook die urgentie aan die we hadden om al te gaan vertellen", vertelt Gringold. "Dat deden we eigenlijk alleen maar op de begane grond. Daar waren veel tijdelijke tentoonstellingen. Begin 2024 wordt het een vaste tentoonstelling die blijft staan en waar je ook scholen kunt ontvangen, met een educatief programma. Die tentoonstelling gaat over de hele geschiedenis van wat er in Nederland gebeurd is."Zo gaan de eerste verhalen over het leven van joden in Nederland en de opkomst van het antisemitisme in Duitsland. In het museum komen onder meer achttien vitrines met daarin persoonlijke objecten van achttien Holocaust-slachtoffers.
Beleef de prachtige expositie van Caroline Gevers en laat u meenemen naar de sfeervolle landschappen van Toscane en de ruige schoonheid van IJsland.
De Moed om te Vertrekken neemt u mee op een muzikale reis door de wereld van de Argentijnse Tango, vol passie, avontuur en verhalen.
Ontdek het verhaal achter deze en andere iconische werken van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan en hoe provocatie en humor de kunstwereld letterlijk op zijn kop zette.
In zijn boek toont Shivant Jhagroe hoe duurzaamheid verweven is met kolonialisme, kapitalisme en sociale uitsluiting. Hij pleit voor een échte ecorechtvaardige samenleving.
Het eten op 18 december is momenteel volgeboekt, u kunt zich wel aanmelden voor de wachtlijst.
Kies de zorgverzekering die bij u past. Vindt u het lastig om te kiezen? Kom naar de inloop zorgverzekering bij Centram.
Sluit het jaar samen af tijdens de ZOKU borrel op zondag 29 december.
Elke maand organiseert SOOP diverse leuke activiteiten voor de buurt.
Kom op dinsdag 14 januari 2025 naar de Nieuwjaarsreceptie van 1018 in de Oosterkerk en ontmoet uw buurtgenoten voor een gezellig samenzijn.
Bezoek de 13e editie van het Amsterdam Light Festival. Van bekende namen tot nieuw talent: dit jaar schijnen 22 kunstenaars, met 27 unieke lichtkunstwerken, hun licht op het thema Rituals.
Amsterdam is jarig, en dat viert H’ART Museum met een cadeau aan de stad:
de gloednieuwe tentoonstelling Happy Birthday Amsterdam.