Zorgen voor Morgen - Helpen en geholpen worden
Professionele hulp regelen we op het moment dat we het nodig hebben.
We laten ons been pas zetten nadat het gebroken is. Logisch.
Voor informele hulp is dat anders. Dat moeten we juist regelen voordat we hulp nodig hebben. En dat is ook logisch want durf jij de buurman, die je niet kent, te vragen boodschappen voor je te doen?
Hoewel dat inderdaad logisch klinkt, is het niet altijd simpel.
Buurman Hans kwam, na het overlijden van zijn vrouw, graag langs bij onze buurthuiskamer wanneer de ‘brei-oma’s’ er waren. Ze giechelden wat af als Hans er was. Toen Hans een paar jaar later slechter ter been werd kwam vanuit het netwerk van de brei oma allerlei hulp op gang. Omdat Hans slecht at en afviel werden er de heerlijkste hapjes voor hem gemaakt. Toch bleef Hans afvallen. Pas toen een van de dames nadrukkelijk het gesprek aan ging vertelde Hans met verdrietige ogen ‘ik mis het eten van mijn vrouw’. Vanaf dat moment stopte het afvallen.
Hulp geven doe je het liefst in een vorm die bij jou als gever past. Maar hulp heeft alleen effect wanneer de hulp ook aansluit bij de vraag van de ander. De buurvrouw soep brengen wanneer ze ziek is, is niet de grootste inspanning. De inspanning zit in het weten of de buurvrouw vegetarisch is, geen champignons lust of allergisch is voor iets. Of zoals bij Hans weten dat hij liever ‘aardappelen-groente-vlees’ at dan de speciale feestelijke hapjes die de dames hem brachten.
Milja Kruijt is kwartiermaker voor ‘Zorgen voor Morgen’ een initiatief van de stadsdorpen Wetering+ en Centrum Oost.
Binnen ‘Zorgen voor Morgen’ stellen we de vraag wat de Stadsdorpen kunnen doen in voorbereiding op de steeds schaarsere en schralere wordende ouderzorg.
Binnen bijna alle toekomstscenario’s rondom de zorg hebben (buurt)gemeenschappen een rol. Hoe kijken we daar als stadsdorpers naar?
In deze stukjes belicht Milja praktijksituaties rondom Zorgen voor Morgen, zowel uit haar eigen praktijk als actieve bewoner als uit de praktijk binnen de stadsdorpen.
Zijn de stukjes herkenbaar, of juist niet, wil je meedoen?
Mail Milja: baken@openzee.nl
Kom op zondag 24 november gezellig een drankje drinken bij Zoku Amsterdam en ontmoet andere StadsDorpers en buurtgenoten.
Leer uw iPhone optimaal gebruiken en ontdek alle mogelijkheden van uw smartphone tijdens deze praktische cursus.
Jose Aerts heeft in het Shaffyhuis in november een retrospectief. Ga er kijken! Of bezoek haar voordracht met beelden op 23 november.
Leer in vijf avonden meer over het heelal en onze plek daarin.
Beleef de prachtige expositie van Caroline Gevers en laat u meenemen naar de sfeervolle landschappen van Toscane en de ruige schoonheid van IJsland.
De Moed om te Vertrekken neemt je mee op een muzikale reis door de wereld van de Argentijnse Tango, vol passie, avontuur en verhalen.
Ontdek het verhaal achter deze en andere iconische werken van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan en hoe provocatie en humor de kunstwereld letterlijk op zijn kop zette.
Kies de zorgverzekering die bij u past. Vindt u het lastig om te kiezen? Kom naar de inloop zorgverzekering bij Centram.
Elke maand organiseert SOOP allerlei leuke activiteiten voor de buurt.
Bezoek de 13e editie van het Amsterdam Light Festival. Van bekende namen tot nieuw talent: dit jaar schijnen 22 kunstenaars, met 27 unieke lichtkunstwerken, hun licht op het thema Rituals.