Op 4 februari was er een bijzondere ledenbijeenkomst van Stadsdorp Centrum Oost.
Zowel Joke als Henk hebben een verpleegkundige achtergrond en langdurige onderwijservaring.
Joke en Henk hebben veel ervaring opgedaan in West-Brabant met het zoeken naar antwoorden op deze vraag. Zij vertelden over de Kruisverenigingen, die voorheen werkten met een eigen wijkzuster die wist wat er in de buurt speelde. Deze Kruisverenigingen zijn, met uitzondering van die in Twente en West-Brabant, opgegaan in Thuiszorgorganisaties. De wijkzuster kwam in dienst van de Thuiszorg en kreeg te maken met een andere manier van werken die veel formeler was en veel administratie met zich meebracht. De wijkzuster die de buurt kende verdween uit beeld. Kruisvereniging West-Brabant daarentegen bleef een vrijwilligersorganisatie op het gebied van Zorg en Welzijn. Joke en Henk hebben zich ingezet om de wijkzuster terug te brengen die op voorwaarden van de Kruisvereniging werkt en niet op voorwaarden van de Thuiszorg.
Joke schetste haar toekomstbeeld: een groeiend personeelstekort in de zorg. Ouderen zullen meer zelf- en samenredzaam moeten worden met ondersteuning van moderne technologie. Ondersteuning van de burger zelf is onmisbaar, maar die weet vaak niet bij wie hij terecht kan om zelfredzaam te kunnen blijven. Burgers moeten daarover beter worden geïnformeerd. “Hoe informeer je de burgers dan?” is de vraag.
Kruisvereniging West-Brabant heeft ervaren dat informatieverstrekking in de wijk, dichtbij de burgers, goed werkt. Buurthuizen spelen daarin een belangrijke rol. Er worden themabijeenkomsten gehouden aan de hand van situaties uit de dagelijkse praktijk zoals ‘het aantrekken van steunkousen’ en ‘het druppelen van ogen’. Ook het Cursusprogramma ‘ziekenverzorging thuis’ slaat goed aan. Dat is een achtdelige cursus van telkens 3 uur voor belangstellende burgers. Onder begeleiding van professionals worden ze opgeleid tot ‘wijkprinsen en -prinsessen’. Zij kunnen daarna als mantelzorgers in hun eigen buurt hulpbehoevenden helpen bij lichamelijke verzorging, zoals veilig douchen, steunkousen aantrekken en oogdruppelen. Het is de bedoeling dat zij in de toekomst ook worden opgeleid in het ondersteunen bij psychische hulpverlening, zoals bij de ziekte van Parkinson, dementie, beter slapen en het verwerken van verlies.
Essentieel is, dat het cursusaanbod voortkomt uit de behoefte en vraag van de burgers zelf. Zo bleek er in West-Brabant vraag naar een cursus over terminale zorg en over voeding met daarin praktische tips van een diëtiste. Die worden dan georganiseerd. Aan het einde van de presentatie kwam de vraag op: kan deze manier van werken ook worden toegepast in Amsterdam en kan Stadsdorp Centrum Oost daar een rol in vervullen? Die vraag leverde veel reacties op uit het publiek met als resultaat een levendige en intensieve uitwisseling van gedachten na afsluiting van de presentatie!
verslag van Sonja van der Kemp
Amsterdam is jarig, en dat viert H’ART Museum met een cadeau aan de stad:
de gloednieuwe tentoonstelling Happy Birthday Amsterdam.