Zaterdag 4 november, Shaffyhuis.
De camera heeft gestaan in verschillende scheggen: het Flevopark, de Diemerscheg en de Schellingwouderscheg. Tot ons grote plezier zagen we filmpjes van allerlei dieren: van marter, reebok, wezel, boommarter, vogels. Lekkere hapjes met zich meedragend, zoals een rat of een meerkoet, soms vechtend of juist contact makend. Zoekend in het donker, de glanzende ogen voor ons heel zichtbaar.
Atze vertelde enthousiast dat In de Diemer Vijfhoek een otter is gesignaleerd en in de Schellingwouderscheg een steenmarter en een bever. De aanwezigheid van een boommarter in het Flevopark weerspreekt het gegeven dat dit dier alleen voorkomt op de Veluwe. De ecologie is in beweging.
Dan wat dieren in de stad: Vleermuizen. Vinden hun thuis tussen binnen- en buitenmuren van huizen en andere gebouwen. Deze kennis is belangrijk bij verduurzaming. Slechtvalken. Eten duiven en halsbandparkieten. Ratten. Verlossen ons van veel vuil. Reigers. Ons welbekend.
Pre-adaptatie en evolutie. Meestal is er sprake van het eerste, van aanpassing dus. (bij evolutie verandert het DNA) Paar voorbeelden: Otters zwemmen in de Zwolse stadsgracht, waar ze ook 's winters in het relatief warme water vis vinden. Een vos stelt geen grote eisen aan zijn dieet. Vindt dus altijd wel iets. De merel is van oorsprong bosbewoner en trekvogel. Overwintert nu in de stad. De slechtvalk is een rotswand-vogel. Zoekt in de stad dus hoge gebouwen op.
Opportunistische exoten in Nederland: de wasbeer, de goudjakhals, de wasbeerhond en veel plantensoorten. Wij moeten ons aanpassen aan de natuur en ons beeld van een stad bijstellen. In Mumbai bijvoorbeeld leven er luipaarden (één luipaard?) in het, overigens enorme, stadspark.
Atzes ideaal: een stad, ingesteld op het samenleven van mens en dier. Wild versus mens moet niet te zwart-wit gezien worden. Maar ja, er zijn ook boeren en herders, dus het probleem is complex. Nog een paar antwoorden op enkele vragen: Hoe de exoten hier komen is afhankelijk van de soort. De halsbandparkiet is waarschijnlijk losgelaten uit een kooitje en de goudjakhals is komen lopen vanuit de Balkan.
De stadsparken zijn de verantwoording van de gemeente; het grotere geheel, bijvoorbeeld de wegen, van de provincie. En de scheggen zullen niet gauw bebouwd worden.
Dank aan Atze.
Wij hebben met veel belangstelling naar hem geluisterd.
Ans Scheffers
Amsterdam is jarig, en dat viert H’ART Museum met een cadeau aan de stad:
de gloednieuwe tentoonstelling Happy Birthday Amsterdam.